11.6 Suuntarastit Putkensuulla

8.6.2018

RATAMESTARIN LAUSUNTO SUUNTARASTIT 11.6.2018 PUTKENSUU

Kohta alkaa kesä ja helteet - sitä ennen lämmöt Putkensuulla! Opastus tapahtumapaikalle Elijärventien kautta. Alueelle pääsee myös Kivalontieltä ("Sompujärventieltä").

RATOJEN JA MAASTON KUVAUS

Radat olen rakentanut siten, että A-, B- ja C-rata suuntautuvat aluksi samalle suunnalle. D-radan rastit saavuttaa parhaiten uria ja linjoja pitkin.  Rastipisteiden määrittelyssä olen pyrkinyt hyödyntämään annetun  alueen mahdollisimman kattavasti.

A-radalle olen määritellyt rastipisteet ja rastivälit siten, että suunnistuksellisuutta olisi riittävästi.

B-rata on vaativuudeltaan samantasoinen kuin A-rata, mutta lyhyempi.

C-radan rastejakaan ei oteta polkuja pitkin - rastiväleillä on myös selkeitä reitinvalintavaihtoehtoja.

D-radan olen laatinut polkujen ja linjojen kautta suunnistettavaksi - tarkkana rastin otossa pitää kuitenkin  olla.

Rastimääritteet ovat osittain "epätarkkoja" - esimerkiksi rastipiste kivi; rastilippu voi sijaita kiven millä sivulla hyvänsä, mitä ei ole tarkemmin rastimääritteessä kerrottu. Tavanomaiseen tapaan rastin koodi kannattaa tarkistaa.

A-RATA:  5,8 km vaativahko+  -  20 rastia

B-RATA:  4,8 km vaativahko+   -  14 rastia

C-RATA:  2,9 km vaativahko  -  9 rastia

D-RATA:  1,2 km helppo  -  6 rastia

Maasto on kuivaa nopeakulkuista kangasmaastoa, paikoin vanhoja - osittain pahoinkin pusikoituneita soranottoalueita - pienipiirteisine kuvioineen, pehmeää hiekkaa voi löytää joillakin alueilla. Aukkojen, pientenkin urien ja korkeuskäyrien luku helpottaa rastin ottoa. Korkeuserot ovat pienet. Tiheiköt rajoittavat paikoin näkyvyyttä, kun taas toisaalla on hyvä näkyvyys harvahkossa mäntykangasmetsässä. Ilman nastareitakin pärjää.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Sääennuste lupaa maanantaille erinomaista keliä.  Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa. Sääsket ovat jo saapuneet Putkensuun kankaille ja notkelmiin.

Radat ylittävät liikennöityjä teitä!  Erityisesti Elijärven - Lautiosaaren välisellä tiellä on läpikulkuliikennettä.

Ratamestari on varautunut lähettämään suunnistajia matkaan jo klo 16.30 alkaen.

Lähtö ja tulospalvelu voivat takkuilla tietoteknisten ongelmien vuoksi.  Tietokone (iden) vikaa yritetään korjata parhaillaan.

ERITYISOHJEET YHTEISLÄHTÖÖN HALUAVILLE

Putkensuun tapahtumaan on halukkaille järjestetty mahdollisuus yhteislähtöön. Yhteislähtö tapahtuu noin klo 17.30. Erityistä ratahajontaa ratoihin ei ole suunniteltu. Eri ratojen suuntautuminen useilla väleillä luo harjoitusmahdollisuuden kuitenkin muuhunkin kuin peesaamiseen.  Yhteislähdössä emitit nollataan ja kartat jaetaan lähtökarsinassa. Ilmoittautuminen tavanomaiseen tapaan ratamestarille ennen tätä.

Toivottavasti mahdollisimman moni laittaa Livelox:n päälle!  Ja menestystä matkalla Jukolaan!

Matti Pöntinen

Ratamestari