10.9. Suuntarastit ja Hipporastit Putkensuulla

8.9.2018

Suuntarastit 10.9 juostaan Putkensuun kartalla ja lähtöpaikkana toimii makeavesikanavan alkupää. Opastus Lautiosaaresta Sompujärventien risteyksestä. Parkkitilaa on huonosti joten autoja vaan parkkiin tien oikeaan reunaan ja karttalinkistä näkee ja monet varmaan tietävätkin että poistumaan pääsee ajamalla samaan suuntaan kiertämällä toista kautta pois. Tai sitten voi parkkeerata hieman kauemmaksi soramontuille ja tulla lähtöön kävellen.

Maastohan on jo tutuksi tullutta kesän ajalta. Lähtöpaikka on vaihtunut joka antaa hieman eri perspektiivin suunnistukseen. Kartalla on runsaasti polkuja, vanhaa soramonttua ja hyvää kangasmetsää joissa on nopea edetä. Kartalta löytyy myös pienipiirteisempää aluetta, jossa saa olla tarkkana rastinotossa. Rastipisteet ovat selkeitä ja rastit on nostettu reilusti näkyville, kuivan kesän vuoksi kosteikot on kuivia mutta edelleen havaittavissa. Pisteillä on lähekkäisiä rasteja joten huolellisuutta leimauksessa.

D-rata:

1,5 km, 7 kpl rasteja mittakaava 1:5000.  D-rata tukeutuu alueen vahvoihin polkuihin ja selkeisiin maastopisteisiin, esim. sähkölinjat, joista on helppoa paikantaa kartalla, ehkä haastavin on käynti soramontulla jossa polkuja on paljon. Tarkkana että kartta on oikeinpäin kädessä ja varovaisuutta tien ylityksessä.

C-rata:

3,1 km, 10kpl rasteja mittakaava 1:7500. Ensimmäiset rastit ratkaisevat mitä kello tykkää. Alun tarkkuus-suunnistuksen jälkeen pääsee tykittämään kankaita ja polkuja niin lujaa kuin kintuista pääsee. Tarkkana ja malttia lähdössä.

B-rata:

4,1 km,  10kpl rasteja mittakaava 1:10000. Alkuun vaaditaan hyvää rastinottoa ja sitten pääsee toteuttamaan reitin valintaa, hyvällä jalalla voi paikata paljon virheitä mutta eihän silläkään ihmeisiin pysty jos joka pisteelle menee ketunlenkin kautta.

A-rata:

5,0 km,  8kpl rasteja mittakaava 1:10000. Vähiten rasteja, eniten juostavaa. Pisteet on selkeitä mutta voi aiheuttaa pähkäilyä reitinvalinnoissa, kunnon laukkarata.

Rasteille pääsee perinteiseen tapaan klo 17-18.30. Liveloxit kehiin ja maastoon marsmars. Lisätiedot kuntosuunnistus -sivuilta.