Suuntarastien järjestelyohjeet

1. Ilmoitus

Toimita Suuntarastien ilmoitus YLE Kemin toimitukseen perjantaihin klo 14.00 mennessä.

Lähetä ilmoituksen tiedot myös YLE Kemin toimitukseen Menovinkkeihin. Jätä Menovinkkeihin ilmoitus sähköpostitse osoitteeseen kemi@yle.fi

2. Kalusto

Kaluston saa edelliseltä järjestäjältä. Kalustoon kuuluu:

  • Lähtö- ja maalipukit
  • Rastiliput sisältävä kassi
  • EMIT-leimasimet sisältävä laatikko
  • Materiaalisalkku, joka sisältää mm. vuokraemitit
  • MTR-tulostinsalkku
  • Suunnan kannettava
  • Mahdollisesti invertteri
  • Mahdollisesti opasteita

Yleensä laitteet on ladattu täyteen edellisen järjestäjän toimesta, mutta se kannattaa varmistaa.

3. Kartta ja radat

Suunnan nettisivuilla on kaikki kartat ladattavissa pdf-muodossa ratasuunnittelua varten. Voit myös suoraan suunnitella Condesiin radat, jolloin niitä on helppo päivitellä ja siirrellä esimerkiksi tulostusta varten.

Suuntarastien kartat ja ratapohja löytyvät Suunnan dropboxista. Saat kartan myös tarvittaessa karttavastaavalta. Lataa Suunnan dropboxista karttatiedosto (KartanNimi.ocd) ja Suuntarastien ratapohja (Suuntarastit Ratapohja.wcd) ja asenna Condes (http://www.olfellows.fi/cms/index.php?page=lataa-2) koneellesi. Condesin seuralisenssin numeron saat Suunnan ratamestareilta, jolloin saat käyttöösi kaikki Condesin ominaisuudet. Condesissa rastipisteet on helppo siirrellä paikoilleen ja yhdistellä radoiksi. Katso tästä opetusvideo miten Condesia käytetään Suuntarastien ratapohjan kanssa: https://www.youtube.com/watch?v=k5l-WSMq8b4

Ratapituudet vaihtelevat maaston ja teeman mukaan. Yleisesti Suuntarasteilla käytetään seuraavia ohjepituuksia ja vaativuustasoja:

A-rata (5 – 6 km), vaativa

B-rata (4 – 5 km), vaativa

C-rata (3 – 4 km), helpompi

D-rata (1 – 2 km), helppo

RR-rata (1 – 2 km), helppo, tukiviitoitettu

Ratojen suunnittelun jälkeen tulosta vedos kaikki rastit-kartasta ja tee maastokäynti, jolloin voit tarkistaa K-paikan ja maalin sijainnit sekä rastipisteet ja mahdolliset muutokset maastossa. Tässä vaiheessa voit jo myös mahdollisesti liputtaa, määritellä ja emit-kapuloida osan rastipisteistä. Katso alta tiedosto-osiosta tarkemmin miten viet rastit GPS:lla.

Jos maastossa on isompia muutoksia tullut voi niitä Suunnan kartoittajat päivittää Ocadilla karttaan, joten voit kirjata ylös maastossa havaitut muutokset myös päivitettäväksi karttatiedostoon. Rastipisteiden osalta kannattaa varmistaa, että etenkin D-radan rastipisteet ovat riittävän helppoja. Myös karttojen mittakaava olisi hyvä olla 1:7500 silloin kun rata siihen mahtuu. Ratasuunnittelun A-B-C-D :n löydät Suunnan dropboxista opetusmateriaalit kansiosta.

Maastokierroksen jälkeen voit editoida mahdolliset muutokset ratoihin ja määritellä rastit. Allaolevassa Condesin opetusvideossa näet tarkemmin miten rastimäärittely tehdään. D-radalle voit käyttää myös sanallisia rastimääritteitä. Siirrä rastimääritteet kartta-alueelle ja lisäile Suunnan logo sekä mittakaava- ja käyräväli-tekstit paikoilleen niin pääset tulostamaan kartat.

Kartat painetaan Länsi-Pohjan Kirjapainossa. Tarkista edelliskerran Suuntarastien tuloksista osallistujamäärät eri radoilla ja tilaa suurinpiirtein samat määrät + 5 kpl lisäkarttoja. Painata myös kaikki rastit-karttoja rogaining eli R-rataa varten. Kaikki rastit karttoja voi käyttää rastien viennissä ja poishaussa ja ne toimivat myös puskurina, jos kartat loppuvat kesken jollakin radalla.

Länsi-Pohjan Kirjapainon kautta tulostettaessa tallenna jokainen rata omaksi pdf-tiedostoksi tyyliin RataA.pdf, RataB.pdf jne. Lähetä tiedostot Länsi-Pohjan Kirjapainoon osoitteella aineisto@lpkp.fi. Kun saat vahvistusviestin, että kartat on tulostettuna voit hakea kartat Länsi-Pohjan Kirjapainosta osoitteesta Asentajankatu 13 94600 Kemi. Voit myös soittaa Länsi-Pohjan Kirjapainoon 016-221767 jos tarvitset jotain apua.

Kun radat on valmiina niin kirjoita ratamestarin lausunto ja toimita se Suunnan sivuille julkaistavaksi Jarnolle (kemppainen.jarno@gmail.com). Ratamestarin lausunto sisältää kuvauksen maastoon ja ratoihin liittyvästä infosta eli voit tarkastella lausunnossa esim. maaston ominaispiirteitä, ratojen profiilia, turvallisuusnäkökohtia tai erikoisuuksia mitä kulloinkin tulee mieleen.

4. Livelox-seuranta

Suuntarasteilla on käytössä Livelox-seuranta, johon osallistujat voivat loggautua joko omalla älypuhelimella tai jälkikäteen Livelox-palveluun gps-reittinsä lähettämällä. Jotta radat päätyvät Liveloxiin toimita kuntorastivastaavalle sähköpostilla Condesista ulosviety tyhjä kartta jpeg- ja jgw-muodoissa sekä Condesin tapahtumatiedot IOF:n XML-muodossa. Nämä toiminnot löytyvät Condesin valikosta "Vie" --> "Kartat ja radat bittikarttoina" sekä "Vie" --> "Tapahtuman tiedot IOF XML". Jgw-tiedosto syntyy automaattisesti jpg-viennin yhteydessä jos kartta on georeferoitu. Liveloxissa käytettävä koordinaattijärjestelmä on UTM/WGS84 Zone 35 North. Muussa tapauksessa kartta kohdistetaan Liveloxissa manuaalisesti ilman jgw-tiedostoa. Voit myös itse viedä radat Liveloxiin omilla Livelox-tunnuksillasi. Varmista tällöin, että Livelox-tunnuksiisi on seuraksi valittu Suunta 2000.

5. Opastus ja kisakeskus

Opastus kannattaa laittaa paikoilleen päätien varresta ja mitä enemmän rastilippuja on opastamassa sitä paremmin ne myös herättävät lähistöllä liikkuvien mielenkiintoa vaikka osallistua itse tapahtumaan.

Kisakeskuksen lähtö- ja  maalipaikka kannattaa sijoittaa toisistaan erilleen, jotta maaliintulijat eivät leimaa nollaleimasimella. Lähtö- ja maalikyltit sekä 0-leimasimen ja maalissa käytettävän 100-leimasimen löydät emit-laatikosta.

Laita mallikartat esille sekä Suuntarastien esite, josta löytyy tarkemmat hintatiedot karttojen myyntiä varten. Voit myös tarvittaessa laittaa esille muuta materiaalia mitä materiaalisalkusta löytyy. Huomioi kisakeskuksen valmistelussa, että vaikka maastoon pääsee virallisesti vasta klo 17 alkaen niin usein ensimmäiset ovat paikalla jo klo 16.30 tullessaan esimerkiksi suoraan töistä rasteille.

6. Karttojen myynti

Suuntarasteilla suurin osa osallistujista käyttää kausikorttia tai heidän firmojaan laskutetaan kauden jälkeen. Karttojen myynnin voikin toteuttaa helpoiten laittamalla kartat saataville, jolloin osallistujat voivat maksaa omatoimisesti niiltä osin, kun eivät ole kausikorttilaisia tai Hippo-koululaisia. Emitistä ja / tai kompassista peritään 2€ vuokraa. Huomioi, että kaikille ensikertalaisille Suuntarastien ensimmäinen kerta on ilmainen.

7. Ajanotto

Suuntarastien ajanotto tapahtuu EResults-ohjelmalla, joka käynnistyy Suunnan kannettavassa Käynnistä-valikosta. Luetuta maastoon lähtevistä ainakin kaikki aloittelijat koneelle, jolloin tiedät ovatko he vielä loppuvaiheessa metsässä. Jos olet syöttänyt etukäteen radat EResultsiin niin silloin voit määritellä lähtijän myös tietylle radalle. Maaliintullessaan osallistujat seuloutuvat kuitenkin myös koodien mukaisesti eri radoille, joten voit myös silloin nimetä EResultsista radat kohdalleen. Huomioi, että näytölliset emitit kaatavat usein Eresultsin eli niitä ei suositella luettavan koneelle, Jos ohjelma kaatuu käynnistä se uudestaan ja lataa tallennettu data-tiedosto. Eresults tallentaa tiedot jokaisen luetun kortin jälkeen.

Osallistuja nollaa emitkorttinsa lähtöhetkellä 0-leimasimessa. Kun emitkortti otetaan pois leimasimesta, ajanotto käynnistyy automaattisesti. Leimaus eri rasteilla tapahtuu samalla tavalla. Maalissa ajanotto päättyy, kun osallistuja leimaa 100-leimasimessa. Tämän jälkeen emitin purun voi tehdä omaan tahtiin esimerkiksi, jos maalikoneella on ruuhkaa. MTR-salkusta löydät tulostimen, jolla voit antaa osallistujien omatoimisesti tulostaa väliajat, jos maaliin tullessaan haluavat.

8. Tulokset

Tulokset saat muodostettua EResultsista. Siirrä ensin ylimääräisiä leimoja poimineet oikeille radoille klikkaamalla henkilöä oikealla hiiren näppäimellä ja "Siirrä radalle". Tämän jälkeen poista tyhjät radat klikkaamalla rataa oikealla hiiren näppäimellä ja "Poista rata". Kun henkilöt ja radat on siivottu komennolla "Järjestä radat" saat radat aakkosjärjestykseen. Lopuksi vielä komennolla "Lajittele" --> "Loppuajan mukaan" saat varmistettua että vuokrakorttilaiset yms. ohjelman sekoilut järjestyksen suhteen vähenee.

Kohdasta "Muodosta tulokset" tallenna lehdistotulokset TXT-muotoon ja tulokset ja väliajat HTML-muotoon. Valikosta näet mihin alihakemistoon kone tulokset tallentaa eli voit valita tallennuskohteeksi muunkin kuin oletetun C:\EResults Lite-kansion.

Lähetä sähköpostilla kaikki tulostiedostot yhdellä kertaa Pohjolan Sanomiin ja Lapiin Kansaan sekä Suunnan postituslistalle, joiden kautta tulokset päätyvät maakuntalehtiin ja Suunnan nettisivuille. Kirjoita viestin alkuun osanottajamäärä rasteilla. Toimitusosoitteet ovat lkurheilu@lapinkansa.fi ja suunta2000@googlegroups.com

9. Jälkihoito ja tilitykset

Kerää rastit ja emitit pois maastosta. Tarkista, että jokainen emit-kapula tulee pois metsästä. Emittien tarkistuslista on emit-laatikossa. Siivoa kisakeskus mahdollisista roskista ja tarkista muutenkin, että paikat jäävät hyvään kuntoon. Kerää opasteet pois lähtiessäsi kisakeskuksesta ja anna rastilippujen kuivaa, jos ne ovat märkänä.

Lataa kannettavan ja MTR:n akut, jotta ne ovat valmiina seuraavaa käyttäjää varten. Laske kertyneet osallistumismaksut ja tilitä ne Suunnan tilille OP Kemin Seutu FI6451312720015731. Merkitse tilitysmaksun viestiosaan Suuntarastien osallistumismaksut / paikka. Jätä pohjakassa ja kertyneet tyky-setelit kassalaatikkoon.

Kerää kalusto kasaan ja pakkaa ne säilytyslaukkuihin. Toimita kalusto seuraavalle ratamestarille.

10. Yhteystiedot

Jos tarvitset apua niin ota yhteyttä Sauliin puh. 040-5146499, saulituomaala@hotmail.com.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.