Suuntarastit Kivaloilla

  • ma 29.6.2020 klo 1618:30
  • Kivalot

Opastus: Lautiosaaresta tietä 9262 25,8km (25min) Sompujärvelle, josta opastus alkaa tieltä 9262 kääntymällä oikealle noin 6,4km (15min riippuen tien kunnosta, alkuosa päätieltä on hyvässä kunnossa, mutta loppuosa on osin kuoppainen) Suuntarastien lähtö- ja maalipaikalle.

Lähtö- ja maalipaikka vaellusreitin viereinen laavu. Lähtöön johtaa keltainen viitoitus, seuraa sitä. 

Maastoon pääsee poikkeuksellisesti klo 16:00-18:30 välisenä aikana.

HOX. Omatoimirasteja ei ole. Mutta suunnistuskarttoja (eri ratoja) jätetään Suuntarastien jälkeen laavun sisään kirjekuoriin, karttamaksu 5€. Maksun voit maksaa Suunnan tilille Kemin Seudun OP FI64 5131 2720 0157 31. Karttoja ei saa palauttaa. Kartat myös itse tulostettavissa tapahtumasivulta maanantai-illasta alkaen.
Muistetaan edelleen huolellinen käsihygienia sekä turvaetäisyydet. Sairaana ei saa osallistua tapahtumaan. Lisätiedot kuntosuunnistus -sivuilta.

Pysäköinti: tienvarsi pysäköinti.

Radat:
A- rata 5.6km 12 rastia, vaativa: Pääasiassa rata vaatii kaikkien osa-alueiden hallintaa, eritoten suunnassa kulkua ja kulkemista haastavissa kalliokoissa.
B- rata 3.7km 8 rastia, vaativahko: Lähes yhtä vaativa kuin A-rata, mutta lyhyempi, joten huomioi kesto sekä nesteensaanti (juomapullo mukaan).
C- rata 2.1km 6 rastia, helpohko: Haastavaa suunnitella C- ja D-rata ko. maastoon. Vaikka matka on lyhyt niin aikaa maasto vaikeudeltaan tuo; km/h -aika painuu helposti liki 12-15min.
D- rata 1.6km 4 rastia, helppo: Samat speksit kuten C-rata.
E- rata kaikki rastit, voit itse suunnitella radan

Tuttuun tapaan pelissä mukana myös Livelox!

Ratamestarin lausunto:

Perinteisesti joka vuosi on yhden kerran Suuntarastit olleet Kivaloilla, kuten tänäkin vuonna. Vuonna 2019 osallistujia oli 90 henkilöä. Toivotaan tänä vuonna, että osallistujien määrä ylittäisi 100 henkilön rajapyykin. Kartta-aineisto on Kivalot - Yli-Penikka vuodelta 1977, päivitetty osittain vuonna 2013. Suunnanottoviivat on käännetty nykyisen magneettikentän suuntaisiksi. Kartalta puuttuu kuitenkin yksi vaellusreitin polku pohjois- eteläsuunnassa, joka ei vaikuta ratoihin helpottaen eikä vaikeuttaen.

Suuntarasteilla nyt käytettävä kartta on tulostekartta ja mittakaava on 1:7500. Käyräväli on 5m. Kartta on selkeälukuinen, jossa suot, keltaiset kivikot sekä suuret kivet helpottavat suunnistamista.

Maasto on Perämeren haasteellisinta, parasta mitä Kemin-Keminmaan alueelta löytyy. Huomioithan, että maaston haasteellisuuden ja vaativuuden takia aikaa saattaa vierähtää tavallista enemmän kuin mitä esimerkiksi normaalisti Suuntarasteilla. Vuonna 2019 A-rata oli 4,8km ja voittaja (Harri Mäki) käytti aikaa lähes puhtaalla suorituksella noin 56min!

Radoista sen verran, että rastien väleiltä löytyy hyviä tukipisteitä kuten soita ja kivirakkoja. Näissä kivikoissa kulkunopeus laskee merkittävästi, tosin pirunpeltojen (keltaisella merkittyjä) erottuvat maastosta selkeästi.
Näiden kivirakkojen reunoilla on useissa heikkoja polkutapaisia kulku-uria.

Karttaan kuvatut kivet ovat pääasiassa isoja 1,5m-5m. Jyrkänteet joissa on hakaset ovat sitten ylipääsemättömiä (osa 3-6m korkeita), joten ollaan niillä alueilla esim. sateen sattuessa varovaisia.

Rastipisteet ovat kaikilla radoilla selkeissä rastipisteissä ja liput näkösällä. Rastipisteet ovat myös kuitunauhalla merkattuja, mikäli haluat myöhemmin käydä harjoittelemassa ja vaeltamassa. 

Suuntarastien iltarastit kisaillaan alueella, joka kuuluu kokonaisuudessaan Martimoaavan-Lumiaavan-Penikoiden soidensuojelualueeseen. Liiku metsissä siis luontoa kunnioittaen.

Tervetuloa!

Ratamestari Arto Vilppola 040-8684980