Lapin Lumirastit 2024 päätökseen

24.3.2024

Lapin Lumirastit 2024 kilpailtiin tänä vuonna Kemissä Rovan maastoissa. Onneksi alkuviikon sääennusteet eivät täysin toteutuneet ja kisat saatiin vietyä läpi hyvissä olosuhteissa. Tarjolla oli sekä vauhdikasta pakkaskeliä että räntäsateen hidastamaa nuoskaa. Kolmen päivän aikana kilpailijat pääsivät haastamaan itsensä ja taitonsa ratamestari Velu Sipolan suunnittelemilla radoilla. Läpi kauden ovat hisuttelijat kisanneet enemmmän tai vähemmän hiihtopainotteisilla radoilla, mutta nyt laitettiin suunnistustaito testiin ja kysyttiin rohkeutta tehdä reitinvalintoja kantohankien kautta.

Perjantain sprintissä varsinkin pääsarjoissa käytiin sekuntikamppailua voitoista ja kirikyky viimeiseltä rastilta maaliin ratkaisi voiton molemmissa pääsarjassa. Naisten pääsarjassa voitto jaettiin Maria Hoskarin ja Amanda Yli-Futkan kesken. Kolmanneksi sijoittunut Sonja Mörsky jäi 29 sekuntia voittajista.

Suunnan nuoret naiset pääsivät kauden lopuksi kilpailemaan kotiseudun maastoissa. Oili Holopainen sijoittui sprintissä hienosti neljänneksi ja Venla Viippola oli kuudes.

Miesten sprintissä Miska Tervala vei voiton sekunnin erolla ennen Tuomas Outista ja Aapo Viippolaa, jotka jakoivat kakkossijan.

Nuorten sarjoissa ylsi Anni Salmela yhdestä isosta virheestä huolimatta voittoon D20-sarjassa ja H17-sarjan Veeti Viippola voitti oman sarjansa viiden sekunnin erolla seuraavaan.

Ilahduttavaa, että nyt myös nuoremmissa sarjoissa on saatu edustusta seuran väreissä. D13-sarjassa Saana Pentinsaari sijoittui kuudenneksi.

Lauantaina taisteltiin kauden viimeisistä jaossa olevista Sm-mitaleista. Pitkämatka kisattiin hitaassa kelissä elohopean keikkuessa nollassa tai nippanappa pakkasen puolella.

Naisissa Maria Hoskari otti SM-kullan reilulla erolla hopealle sijoittuneeseen Amanda Yli-Futkaan. Nina Kärnä jatkoi hyviä suorituksiaan sijoittuen pronssille. Oili Holopaisen sijoitus oli seitsemäs ja Venla Viippola 11.

Miehissä Eevert Toivonen vei mestaruuden ennen Aapo Viippolaa ja Ville-Petteri Saarelaa.

D20 -sarjan Anni Salmelalle kausi on ollut haastava, mutta tekemisen meininki alkoi hiljalleen löytyä ja mestaruus irtosi yli reilulla 16 minuutin erolla hopeaan.

Veeti Viippolan kausi on sen sijaan ollut varmaa suorittamista ja hän taistelikin loppuun asti mestaruudesta. Tällä kertaa kello ei ollut Veetin puolella ja kaksi sekuntia erotti hänet voittaja Eetu Takasesta.

D13-sarjassa ei vielä taisteltu SM-mitaleista, mutta Lumirastien kokonaiskilpailun kannalta hyväksytty suoritus oli tärkeää. Saana Pentinsaari suoritui tässä tehtävässä mallikkaasti ja sijoitus seitsemäs.

Sunnuntain keskimatka olikin sitten yhtä juhlaa Suunnan kokeneiden hisuttelijoiden osalta. Jo alkumatkasta Oili Holopaisen suoritus D21-sarjassa oli määrätietoista. Ensimmäinen väliaika kirjattiin Sonja Mörskylle, mutta sen jälkeen Oili pisti kaasua, nautti tekemisestä ja kello tykkäsi. Tiukalle se lopuksi meni, mutta voitto irtosi sekunnin erolla Sonja Mörskyyn. Kolmanneksi sijoittuneet Nina Kärnä ja Maria Hoskari jäivät Oilista 59 sekuntia.

Tolpan tuloslistaan kirjasivat myös Veeti ja Anni, samalla varmistaen omien sarjojensa Lapin Lumirastien kokonaiskilpailun voiton.

Saana Pentinsaari jatkoi tasaisia suorituksiaan ja kuudes sija oli sama kuin kokonaiskilpailun lopputuloksissa.

Nyt on kausi saatu pakettiin hiihtosuunnistuksen osalta ja kilpailijat siirtyvät nauttimaan off-seasonista.

Kiitos kaikille Lumirastien osallistujille ja mukana olleille huoltajille ja kannustusjoukoille. Isot kiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneille, kisaorganisaatiolle ja talkoilijoille.