Suuntarastit Kuivanuorossa 18.9, myös RR- ja TR-radat

Suuntarastit 18.9.2023 pidetään Lapin AM-yön ja ÖstraNattin jälkimainingeissa Kemin Kuivanuorossa. Tapahtumapaikkana Mustakarintien vanha soranottoalue. Opastus Pajusaarentien ja Uitontien risteyksestä.


RASTILIPPU

LIVELOX


HUOM!

Mustakarintiellä autolla liikuttaessa on huomioitava tiellä jalkaisin liikkuvien turvallisuus! Lasten radat kulkevat osittain tiellä. Tämän lisäksi osa suunnistusreiteistä risteää Mustakarintien alkuosassa, joten metsästä voi tulla suunnistaja tielle. Suunnistajien on myös huomioitava tien ylityksissä mahdollinen autoliikenne oman turvallisuuden vuoksi. Alla olevaan karttakuvaan on merkitty (punainen katkoviiva) tieosuus, jolla autolla liikuttaessa on noudatettava varovaisuutta!

Säätiedotus ennustaa maanantaille hienoa syksyistä säätä, joten kannattaa tulla nauttimaan luonnossa liikkumisen ilosta suunnistuksen merkeissä.

Aurinko laskee tähän aikaan jo ennen klo 20:00 illalla, joten se kannattaa ottaa huomioon suunnistusreitille lähtiessä.

Suunnistusalueena on pääosin vanha soranottoalue, mutta pidemmät radat voivat tehdä pienen lenkin muuallakin. Soranottoalue on suunnistuksellisesti haastava, johtuen suuristakin korkeuseroista ja pienipiirteisyydestä eli kartalla kannattaa pysyä koko ajan. Teitä ja polkuja löytyy kuitenkin paljon suunnistuksen tueksi. Jouhevalla ja oikealla reittivalinnalla on suuri merkitys suunnistuksen onnistumiseen, joten karttaa kannattaa lukea, että mistä tällaisen reitin löytää rastilta toiselle. Hidastavaa maastopohjaa ei kartalta juurikaan löydy, mutta tiheät puustoalueet voivat olla todella tiheitä ja ne hidastavat / vaikeuttavat kulkua varmasti (lue: niihin ei kannata tietoisesti mennä).

Tuomo Miettusen käsialaa 2023 valmistunut suunnistuskartta kuvaa maastoa hyvin ja siitä saa hyvän ymmärryksen eri alueiden suunnistuksellisuudesta.

Radat pohjautuvat pääosin AM-yön ja ÖstraNattin rastipisteisiin, mutta ovat täysin eri radat, kuin mitä kilpailuissa on käytetty. Saattaa olla myös uusiakin rastipisteitä.

Syksyn hiljalleen saapuessa radat ovat hieman lyhemmät, mutta silti haastavuutta riittää maaston ominaispiireistä johtuen.

Lapsille RR- tai TR-rata, joissa pääsee turvallisesti suunnistamaan omatoimisesti myös hieman haastavammallakin alueella. Junioreille pieni makea palkinto osallistumisesta.


Radat

A-rata, 4,7 km, 1:7500, vaativa, 17 rastia. Sama kuin B-rata, mutta hieman pidempänä. Kartan kääntö.

B-rata, 3,9 km, 1:7500, vaativa, 16 rastia. Tiukkoja rastipisteitä ja ehkä fyysistä haastavuuttakin. Kartan kääntö.

C-rata, 2,8 km, 1:7500, keskitaso, 11 rastia. Lopussa pari haastavaa rastipistettä. 

D-rata, 1,5 km, 1:7500, helppo, 9 rastia. Tukeutuu teihin ja polkuihin.

TR-rata, 2,0/1,4 km, 1:7500, 8 rastia. Tukeutuu valkoiseen nauhaan metsässä, mutta rastit eivät välttämättä ole aivan nauhan varrella. Rastit ovat kuitenkin selvissä pisteissä lähellä nauhaa ja näkyvät nauhalle asti. Rastin voi käydä turvallisesti leimaassa ja sitten palata takaisin nauhan läheisyyteen.

RR-rata, 2,0/1,2 km, 1:7500, 7 rastia. Valkoinen nauha metsässä, joka kulkee kaikkien rastireitillä olevien rastien kautta. Nauha tekee ylimääräisiä mutkia, mutta tarkalla kartanluvulla kaikki koukut pystyy oikaisemaan teiden tai polkujen avulla. Jos ei ole varma ja ei uskalla oikaista, niin sitten voi turvallisesti kulkea nauhaa pitkin lähdöstä maaliin kaikki rastit välillä leimaten.


TERVETULOA!

Terveisin Jarno